Kirjallisuutta ja linkkejäKissa- ja koirakirjallisuutta

Helena Kosketalo: Kissankasvattajan käsikirja
Hyvä kirja kissojen (lisääntymis)fysiologiasta ja sairauksista, perushoito lyhyesti mutta mielestäni varsin kattavasti, kirja sopii varsinkin niille joita kissankasvatus kiinnostaa.

Mirjam Numminen: Kissallesi terveyttä ja pitkää ikää
Minä olen raakaruuan ja nappuloiden ystävä, mutta tästä kirjasta löytää niille vaihtoehtoja. Kirja on selkeästi kirjoitettu, ja kirjoittaja on oman alansa asiantuntija, rotukissakasvattaja ja eläinten luontaishoitaja. Vaihtoehtohoidot kuuluvat mielestäni ennaltaehkäisyyn ja mahdollisesti tukihoitoon. Jos kissasi on sairas, vie se eläinlääkäriin! Tunnustan etten itse ole lukenut kirjaa läpi, selauksella tuntui ihan passelilta (ja otan vastaan kommentteja niiltä jotka ovat lukeneet kirjan ihan oikeasti)

Vella, Shelton, McGonagle, Stanglein: Robinson's Genetics for Cat Breeders & Veterinarians
Erinomainen kirja mm. värien periytymisestä, varsinkin hopean periytymismekansimin hypoteesi kuulostaa hyvin uskottavalta. Vanhentuneeksi katson linjasiitoksen ylistämisen, vaikka ulkonäköön jos keskittyisi niin asiassa on varmasti vinha perä. Jalostukseen kuitenkin liittyy muutakin, minun mielestäni

Tuire Kaimio: Pennun kasvatus
Tuire Kaimio: Koirien käyttäytyminen
Ihana lukea kirjoja joiden kanssa ei riitele koko ajan! Onni on kasvatettu Pennun kasvatus -kirjaan pohjautuen, tosin oioin kyllä monta mutkaa (Onni on älykäs). Kaimio ei ohjeista minkäänlaisen väkivallan käyttöön, ei edes henkisen sellaisen.


Turid Rugaas: Kiskomatta paras
Lempeä tapa opettaa koira kulkemaan hihnassaLampaan värien periytymisestä


B-lokus --> BB = musta bb = ruskea, Bb = musta joka kantaa ruskeaa
A-lokus --> Awh = valkoinen, dominoi muita tämän lokuksen alleeleja

Ag = harmaa

Ab = mäyrä, peittyvä tämän lokuksen harmaan ja valkoisen suhteen

muita A-lokuksen geenejä mm. muflon, käänteinen mäyrä, eri harmaita, näiden suhteesta muihin tämän lokuksen alleeleihin tekstissä ei oteta kantaa. A-lokuksen kuviot aina symmetrisiä, toisin kuin S-lokuksen.

aa = musta tai ruskea

ED = dominoiva musta, peittää A-lokuksen kaikki alleelit, lammas musta tai ruskea

esim. jos molemmat vanhemmat EDE+, karitsa voi olla valkoinen, riippuen siis A-lokuksen alleeleista

ns. ikäharmaantumista voi olla myös näillä lampailla, genetiikkaa ei vielä tunneta sen osalta
S-lokus --> SS, Ss = laikuton, ss = laikullinen, laikullisuuden perimä vielä osittain tuntematon

Awhss-lammas on "äärimmäisen" valkoinen, joten näitä esiintyy erityisesti valkoisissa katraissa

Lammas&vuohi-lehden artikkelista 2/11 lyhennetty, alkuperäisen tekstin kirjoittaja Marja-Liisa Sevón-Aimonen. Sevón-Aimonen myönsi että paljon on vielä auki, kaikkea ei vielä tiedetä värien periytymisestä...D. P. Sponenbergillä on mielenkiintoinen lista, idea siis että saman lokuksen ylempi alleeli dominoi alempana olevaa.

AWt = white or tan (heterotsygoottina ihon pigmentti tummempi; islanninlampaalla tämä alleeli on aiheuttanut kapeampaa hedelmöittymiskautta ts. värilliset tiinehtyy paremmin ns. kiima-ajan ulkopuolella)
A+ = wild (muflon)
Agt = grey and tan
Akg = light grey
Alb = light badgerface
Ab = badgerface (mäyrä; osittaisdominoivuutta muiden fenotyyppien kanssa havaittu, varsinkin uuhilla)
Albl = light blue
Abl = blue
Ag = grey
Agg = gotland grey
At = black and tan (käänteinen mäyrä?)
As = swiss marked
Als = lateral stripes
Apc = pale cheek/eye ring
Aep = eye patch
- = sooty (A-alleeli siis puuttuu)
Aa = non-agouti (Sevón-Aimosella tämä alleeli a)

C+ = wild
Ca = albino (silmät sinertävän punaiset)
Cmar = albino marrabel (hiukan pigmenttiä silmissä, sorkissa ja jalkojen karvoissa, karitsat arkoja auringonvalolle, aikuiset kestää sitä)

AsP+ = wild
AsPp = australian piepald (epäsäännöllisiä mustia laikkuja valkealla pohjalla)

B+ = wild
Bb = brown

ED = dominant black
E+ = wild
(keskustelua on muistakin E-lokuksen alleeleista, esim. "blackish, brownish, yellowish, wild, japanese brindling", jotka toimivat AWt:n kanssa aiheuttaen värilliset pointit)

Phafl = afghan lethal (= homotsygootit kuolee nopeasti synnyttyään, heterotsygooteilla värilliset "silmälaput", korvankärjet, polvet ja kintereet)
PhT = Turkish pigmented head (merkit kuten yllä, vähän laajemmat)
PhP = Persian pigmented head (pää värillinen olkapäihin asti)

RnRn = lethal roan (homotsygootit hyvin vaaleita ja kuolevat nopeasti, heterotsygooteilla karvat värillisiä ja valkoisia sekaisin)
Rn+ = wild
(nämä saattavat kuulua samaan lokukseen kuin Ph:t)

S+ = wild
Ss = spotted
Sb = bizet spotting (pienet valkoiset merkit päässä ja jaloissa)

TiTi = ticked
Ti+ = wild

SuB+ = wild
SuBs = sur burkhara

SuS+ = wild
SuSs = sur surkhandarya

(Su-alleelit ns. "agouti banding", eli karvoissa useampaa väriä.)

Lähde: The genetics of sheep, ed. Piper & Ruvinsky, 1997.

 
Merkinnät vähän erilaisia, sulkeissa omaa suomennostani tekstistä. Lokuksessa voi olla enintään kaksi alleelia, joten A-lokuksen laajuus on tavallaan silmänlumetta (ainakin näin Sponenberg väittää...). Lokuksien "yhteistyöhön" Sponenberg ei ota myöskään kantaa, ja hänkin sanoo että paljon on vielä tutkimatta. Suomennokset omaa tekoani, eli saattavat olla väärin tulkittuja.

Kävin lampaiden värien periytymisestä keskustelua lampola.orgissa, jonne yllämainitut asiat olin kirjoittanut (nimimerkillä harjoittelija), vähän nyt siivoskelin ja lyhensin puhekielistä keskustelua tänne kun nuo toin. Itse tulkitsen tuota listaa niin että "wild" päästää A-lokuksen alleelit esiin. Mielelläni otan vastaan muitakin tulkintoja    Sponenberg selittää värejä kyllä monisanaisesti mutta tuo lista jää hiukan ilmaan leijumaan...

Keskustelussa nimimerkki "Rusina" ihmettelee kun hänelle syntynyt mäyränvärisestä ja mustasta lampaasta valkoinen karitsa. Oma ehdotukseni arvoitukseen: "Mutta varman päälle pelaamalla vain E- ja A-lokusten kanssa saa tolkkua myös Rusinan pähkinästä. Hällä siis mäyräpässi Ab/* E+/E+ ja musta uuhi AWt/* ED/E+ ja tulee valkoinen karitsa AWt/* E+/E+
ED sallii varsin laajan väriskaalan mitä sen "alta" voi periytyä, eli karitsa voisi olla myös vaikka minkä muun värinen, riippuen vanhempien perimästä."

Alkuperäinen keskustelu: Valkoisia karitsoita värillisistä lampaista